torstai 7. joulukuuta 2017

Itsenälsyyspäivä

Suomen 100. itsenäisyyspäivän kynttilät syttyivät kynttilänjaloissa, jotka oli tehty Suomen 60-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi Itsenäisyyspäivään kuului tänäkin vuonna matka lapsuuden kotiseudulle ja lähisukulaisten tapaaminen. Ehdin kuitenkin kotiin sytyttämään kaksi kynttilää ikkunalle. Koska uuden mökin remontti on pahasti kesken remppamiehen ollessa muualla töissä, olen jatkanut mökkiin jääneen irtaimiston selvittelyä purkutöiden ohella. Tuvan astioiden ja ruokailuvälineiden joukossa oli kaksi kynttilänjalkaa, jotka pikaisesti vaan totesin mahdollisesti säilytettäviksi. Myöhemmin aloin niitä tutkia ja ne ovatkin vuonna 1977 Suomen 60-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi tehdyt Poheemi-juhlakynttilänjalat.Kynttilanjaloissa on teksti Suomi Finland 1917 - 1977.
Kynttilänjalkojen suunnittelija on tuntematon, mutta mallia on Nuutajärvellä valmistettu jo 1900-luvun alkuvuosina. Mikä sopisikaan näitä paremmin Suomen itsenäisyyden 100-vuotispäivän  kynttilöille.


Lisää aarteita löytyi vanhasta arkusta. Siitä josta löytyi suomalaista designlasia, löytyi myös tämä maljakko, jota en heti tunnistanut suomalaiseksi.


Tämä on Mikko Helanderin Kalla-maljakko. Maljakkoa on tehnyt Humppilan lasi 1960-luvulla. Se on vapaasti puhallettu, viivahiottu ja driivattu eli sen suuaukko on viimeistelty käsityönä. Tästä ei tule suosikkimaljakkoani. Ei mallin vuoksi eikä siksi, että siihen sopivia kukkia on vaikea löytää. Kuvittelin ostavani siihen jonkun pitkän kukan samalla kun haen kotimaisia omenoita torilta, mutta vain yhdessä kojussa myytiin kukkia ja valintani päätyi tähän kasviin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti