maanantai 4. toukokuuta 2020

Tervetuloa pörriäiset

Hyönteishotellini on ollut epäonninen. Siskoni oli miehensä kanssa tehnyt sen minulle joululahjaksi monta vuotta sitten.  Ensiksi tikka hakkasi kaikki täytteet pihalle. Keräsin ne maasta ja lisäsin verkkoja, vain keskelle jäi avoin lokero. Siihen teki leppälintu pesän. Tikka hääti sitten sen. Nyt vihdoin uudessa paikassa, vierastalon seinällä joihinkin hyösteishotellin paikoista on ilmestynyt täytettä. Mutta uudetkin asukkaat olisivat tervetulleita, hotellissani on tilaa. Mökin ympäristön metsässä on kyllä niin paljon lahopuuta ja risuja, ettei hotellini taida pystyä kilpailemaan majoitustiloista.



Osa pihasta saa kasvaa luonnonkasveja ja -kukkia. Viime kesänä yhteen kohtaan ilmestyi hieno kukkaniitty. Nyt myyrät ovat myllänneet ja kääntäneet maata enkä tiedä, mitä kasveista on säästynyt. Ostinkin Maatiaisesta muutaman pussin siemeniä. Kulttuuriketo-seoksessa on ampiaisen kuva, siinä on pölyttäjiä kiinnostavien kasvien siemeniä. Kylvin niitä myyrien jäljiltä mulloksella oleviin kohtiin.



Tilasin myös joitakin uusia kasveja. Pohjanrantakukka (Lythrum salicaria) on mehiläiskasvi ja Kevätesikko (Primula veris) perhos -ja mehiläiskasvi.



Perhosia pihalle onkin ilmestynyt aina kun lämpötila on noussut yli 10 asteen. Aikuisina talvehtivat ehtivät ensimmäisiin kukkiin. Sitruunaperhonen ei päästänyt lähelle kuvaamaan, mutta Suruvaippa aivan asettui kuvattavaksi. Kimalaiset sukelsivat sisään krookusten kukkiin. Nyt keväällä kukkia riittääkin pölyttäjille kun sipulikukat: lumikellot, krookukset, helmililjat ja narsissit kukkivat. Syksyn pölyttäjiä varten on tarjolla ainakin maksaruohoja ja kanervaa. Kesän kukat ovat vielä arvoituksia, mutta päivänkakkaroita tulee ainakin löytymään.


Pölyttäjille kelpaavia puita pihasta löytyy: vaahterat, pihlajat ja omenapuut. Lisäksi siirsin naapurin metsästä pari tuomen tainta. Se kävi yllätävän helposti, sillä maata vasten olleet tuomen oksat olivat juurtuneet ja riitti vain oksan katkaisu ja sen vetäminen maasta.


Ampiaiset ovat myös pölyttäjiä, vaikka eivät tehokkaita siinä hommassa, koska ne syövät muita hyönteisiä ja niiden toukkia, eivät kerää siitepölyä tai mettä niikuin mehiläiset Mutta siten ne auttavat haitallisten hyönteisten torjunnassa. Minä siedän niitä muualla, mutta kun ne alkoivat pesiä kuistin räystään alapuolella olevissa paneeleissa ja huussin sisäkatossa, aloin hermostua. Sain lahjaksi virkattuja palloja, joiden tehoon on pakko uskoa. Vaikka kokemukseni mukaan mikään ei estä, jos ampiaiset ovat päättäneet asettua taloksi. Ensimmäinen ampiainen oli jo eksynyt kuistin lattialle. Ampiainen se ilmeisesti on. Epäilin sitä herhiläiseksikin. Joka tapauksessa kiikutin kohmeisen otuksen nopeasti kauas pihalle. Ensinnä ovat liikkeellä kuningattaret ja kun ne löytävät pesäpaikan, tulevat muut perässä.




Vaikka pölyttäjiä on liikkeellä, ei se auta jos halla pilaa mustikka- ja kuivuus puolukkasadon niin kuin viime vuonna kävi.
Toukokuussa #Suuntanaomavaraisuussarjassa kirjoitetaan kuulumisista, pölyttäjistä ja eläinvauvoista. Lisätietoja sarjasta löytyy https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-sarja/
Sarjaa luotsaavat Tsajut https://tsajut.fi ja Korkealan Heikki https://korkeala.fi.
Vyöhyke 1
Vyöhyke 2
Vyöhyke 3
Vyöhyke 4
Vyöhyke 5
Norja

14 kommenttia:

  1. Meillä kävi viime keväänä juuri niin, että aikainen ja lämmin kevät sai takapakkia yöpakkasten merkeissä juuri kun luumupuu ja vadelmat olivat täydessä kukassa ja vadelmasato meni sitten siinä. Luumua saatiin, muttei paljon. Vadelmia ei saatu kuin muutaman marjan verran. Toivottavasti tänä vuonna vältytään moiselta ja myös siltä ennustetulta kaikkien aikojen kuivuuden kesältä, jollaista jotkut tietäväiset ennustelevat tälle kesälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennustaminen on niin vaikeaa nykymaailmassa. Ennen vappua tuli lunta melkein joka päivä, mutta nyt on ollut oikea kesäpäivä. Vadelmia minäkin haluaisin ja puolukoita. Mutta ainut varma taitaa olla raparperi, josta kohta voi tehdä piirakan

      Poista
  2. Onpas sinun hotellilla ollut kivinen alkutaival!

    Kevätesikoita minäkin haaveilen hankkivani!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maalaispörriäiseni yöpyvät näköjään mieluummin luonnossa. Mietin vielä, minne esikot laitan ja miten suojaan ne myyriltä.

      Poista
  3. Yritin kasvattaa rantakukkaa siemenistä toissa vuonna mutta pieleen meni. Ne siemenet ovat tosi pientä hötöä. On kyllä suunnitelmissa hankkia tuonne lammen rantapenkereelle rantakukkaa, olisi siellä juuri sopiva kasvi. Kevätesikoita pitäisi kyllä myös saada, saisivat mieluusti levitä tuolla hedelmäpuiden keskellä.

    Siellä on sitten käynyt hyönteishotellille juuri niin kuin olen täällä pelännyt käyvän. Mietin mihin ihmeeseen laittaisin hotellin tarjolle niin etteivät tikat sitä löydä, täällä kuitenkin elää pihapiirin tuntumassa kolme eri tikkalajia joten koloissa pesivillä hyönteisillä riittää syöjiä. Mutta toisaalta, jos niitä hotelleja vaan tekee monta ja laittaa eri puolille pihaa niin jokin ehkä sitten säästyy... Mutta hauska nähdä mitä uutta kasvaa myyrien möyhentämään maahan. Voihan se olla että maaperän siemenpankistakin pomppaa esiin jotain jännää <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viime vuonna kokeilin rentukoita kosteaan paikkaan, mutta niistä tuli ruukkukukkia myyrien vuoksi.
      Minä en tikkoja erota, yleensä vaan kuulen ne, kun ne hakkaavat päätään pystyyn kuolleisiin puihin tai sähkötolppaan.
      Joissakin asioissa on annettava periksi, että luonto määrää.
      Pihalle voi nousta yllätyksiä. Ilmeisesti entisen kukkapenkin paikalle nousi kaunis iiris.

      Poista
  4. Pohjanrantakukka ja kevätesikko löysivät nyt tiensä ostoslistalleni - kiitos vinkistä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rantakukien kasvu on aivan alussa. Mutta katsotaan, miten hienoja niistä tulee. Hirvelän taimisto, josta kasveja tilasin, on yleensä lähettänyt hyviä taimia.

      Poista
  5. Onpas upea hyönteishotelli joka tapauksessa. Ja jos se tikkaa tai leppälintua kiinnostaa, niin ei kai se niin kauheasti haittaa. Onpahan elämää pihapiirissä.Tuosta kedosta, se saattaa olla hiukan rehevää jos myyrät tulee. Voisi auttaa jos sinne toisi hiekkaa ja sitten syksyllä ihan kaikki vanhat kasvustot pois, kunhan ekaks ovat siementäneet. Niin, että maa köyhtyisi ja kukat pääsisivät loistamaan . Hyvää kesää toivoo kalastaja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, eläinten ehdoilla metsän keskellä eletään. Hiekkaa minulla ei ole, mutta porakaivon tekemisestä syntynyttä kivituhkaa on. Täytin sillä myyrien tekemiä kaivantoja rinteessä. Katsotaan, mikä vaikutus sillä on.
      Tekisi mieli tuoretta kalaa. En syö lihaa ja riskiryhmäläisenä kaupassa käydään kerran viikossa. Tuoretta eli kaupan "tuoretta" kalaa ei montaa kertaa viikossa syödä.

      Poista
  6. Keväästä on luvattu kylmää ja siltä tuo näyttääkin. Maa on aamusin jäässä. Harmikseni huomasin että hunaja-marjat olivat kuljetuksen aikana meille tullessa lähtenyt versomaan ja nyt sitten iski pakkaset ja versot pakeltuivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi harmillista, että pakkanen tuhosi versot. Kasvien hankinta ei ole halpaa. Laitoin verenpisarat kuistille, mutta sinne ei yöpakkanen yltänyt. Teillä eläinvauvoja riittää. Minulla eläimiä ei ole. Katsoin ohjelmaa ketun poikasista. Talvella tiellä oli ketun jälkiä, mutta nyt kun niitä tarvittaisiin myyräjahtiin, yhtään ei näy.

      Poista
  7. Pohjanrantakukka kuulostaa mielenkiintoiselta. Toivotaan, että kivikkoisesti alkaneen hyönteishotellin jatko sujuu paremmin. Aurinkoista kevättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kun ilma on lämmennyt pörrää pihalla kimalaisia. Se on tärkeintä, sillä kohta niitä tarvitaan. Hyvää kevättä myös sinulle.

      Poista