Sattumalta huomasin, että TV:ssä esitetään taas tanskalaista sarjaa Fra yt til nyt eli Vanhasta kauniiksi. Jaksossa Maria teki kynttilänjalkoja rautaromusta. Samaa olen minäkin tehnyt, mutta en puhdista enkä lakkaa vanhoja koneiden osia, sillä pidän ruosteesta eivätkä kynttilänjalat ole sisätiloissa, vaan grillikatoksessa. Nyt niissä palavat pyhäinpäivän kynttilät. Aika moni tuttu on tämän vuoden aikana jättänyt tämän maailman.
Omavaraisbloggaajien marraskuun aiheena on kunnostus ja korjaus. Ryhmän ovat ideoineet Satu (tsajut.fi) ja Heikki (korkeala.fi). Kuuntelin YLE:n Kulttuuriykkösen keskustelua FIX-näyttelystä, jossa itsekin kävin. Ohjelmassa todettiin muun muassa, että mikään ei ole huoltovapaata, vaatteiden, huonekalujen ja rakennusten lisäksi myös maailma tarvitsee huoltoa ja hoivaa. Siitä muistuttaa poikkeuksellinen myrskykin.
Olen kunnostanut mökiltä löytämiäni huonekaluja ja ottanut kaikkea mahdollista uusiokäyttöön. Ideoita haen TV:n lisäksi mm. saksalaisesta Landlust-lehdestä ja sen sivuilta netissä. Myös Pinterestistä löytyy vinkkejä. Työläin tämän paikan kunnostustöistä on ollut kulmakaappi.
Nikkaroinnissa ja rakentamisessa olen onneton ja isommat työt olen teettänyt remppamiehellä tai apumiehellä. Kesällä kunnostin kuistin ikkunaa, josta maali oli alkanut irrota. Poistin irtoavan maalin ja maalasin puitteen uudelleen ja mielessäni mietin, että itse kunnostamani ikkunat ovat säilyneet paremmin kuin nämä remppamiehen työstämät. Mutta minä pakersin ikkunoiden parissa päiväkausia ja remppamies taas tekee kaiken mahdollisen nopeasti koneella. Näin säästyy toki asiakkaan rahaa.
Nyt on käynnissä romun hyödyntäminen. Ostin ison avoimen varaston eteen kevytpeitteen. Sitä tuuli vie mielensä mukaan ja talvella lumet tulivat sisään peitteestä huolimatta. Pihapiiristä löytyi vanhoja raskaita koneenosia ja ne pitävät peitteen paikoillaan.
Romupyörä sai arvoisensa lyhdyn roskakuopasta löytyneestä puhkikuluneesta emaliastiasta.
Puuvajassa oli osa jostain esineestä, ehkä reestä, joka oli laitettu polttopuiksi. Vain osa, iso koukku ja vähän puuta, oli jäänyt jäljelle. Siinä palaa nyt lyhty valaisemassa puuvajan ovea.
Linkit omavaraisuuteen pyrkivien sivuille alla.
Kasvuvyöhyke 1
Kasvuvyöhyke 2
Kasvuvyöhyke 3
Kasvuvyöhyke 7
Vanhojen huonekalujen entisöinti onkin tosi hyvä lisäys tähän korjausjuttuun. Lisäksi muutenkin vanhemmat huonekalut kestävät paremmin korjausta ja "tuunausta", joten hyvä bonus sekin.
VastaaPoistaItse tuunaamalla huonekaluista saa mieleisensä ja silloin tietää, mitä aineita ja maaleja niihin on käytetty.
PoistaIhanat romukoristeet. Minäkin tykkään kovasti ruosteesta ja romuista. Hieno idea tehdä vanhoista isista kynttiläpidikkeitä. Ja hauskasti keksitty tuo emalipannulyhty myös. On aina kiva nähdä vanhan romun kekseliäitä uusiokäyttötapoja.
VastaaPoistaKiitos. Kauneutta voi löytää oudoistakin esineistä.
PoistaSydämeni läikähti ilosta , että joku muukin tykkää vanhoista rautaesineistä. Touhula kun on entinen kyläsepän koti niin nurkissa oli ostaessa jos jonkinlaisia ruostuneita rautajuttuja. Aika moni on pitänyt vähän outona kun olen niitä keräillyt ja nostanut esiin tai parhaimmillaan käyttänyt ihan käyttötavaranakin.
VastaaPoistaKauniisti keräsit "muistokynttilät".
Tuo kulmakaappi on kyllä ihan oikea taidon näyte.Ja kuten totesit että kun jaksaa tehdä hyvin ja huolella niin se on kyllä sen arvoista.
Oi voi kun mökkini olisikin ollut sepän paja. Edellinen omistaja oli sähkömies ja jätti jälkeensä paljon sen alan purkutavaraa. Nämä rautaromut ovat varmaan alkuperäisen, mökin rakentaneen píenviljelijän työkaluista.
PoistaTodella kekseliäästi saat löytämääsi romua hyötykäyttöön.
VastaaPoistaKiitos. Kun romuja kääntelee ja katselee, niin joskus syntyy oivallus.
Poista