perjantai 21. huhtikuuta 2023

Kartanopuutarhojen tunnelmaa

Ritarihuoneella sai ihailla suomalaisten aatelissukujen vaakunien lisäksi välähdyksiä kartanopuutarhojen tunnelmista Aatelisliiton avustusjärjestön järjestämässä näyttelyssä.

Näyttelyn nimi on Lomassa ruusujen ja hoidettujen polkujen - Kartanoiden puistot ja puutarhat. Ruusutarhat, patsaat ja muotoonleikatut pensaat kuuluvat asiaan. Esillä oli myös puutarhasuunnitelmia.

Kartanonomistajat kokeilivat eksoottisia kasveja.


Hyötypuutarhoja hoitivat palkolliset. Puutarhureita tai puutarharenkejä tarvittiin.



Esillä oli vanhoja työkaluja. 

Olen ennenkin ollut Ritarihuoneella, mutta näin ruhtinaallisesti paikka ei ennen ole ollut koristeltu. Upeita kukka-asetelmia löytyi eri paikoista.


torstai 13. huhtikuuta 2023

Kevät etenee vauhdilla

Ensimmäiset krookukset aloittivat kukintansa täälläkin. Esikkokin näyttää selvinneen talvesta. Kevät on edennyt vauhdilla, mutta taas oli niin runsasluminen talvi, että olen auttanut kasveja poistamalla lunta niiden päältä. Mutta niin ovat tehneet varhaisperunoiden viljelijätkin pelloillaan Lounais-Suomessa.



Lumikelloja on vielä lisää lumen alla. Narsissien alkuja on paljastunut lumen sulettua, muutama skillan alkukin on näkyvissä.


Kävin katsomassa puroani. Vettä virtaa runsaasti siitä tien alla olevan rummun kautta, vaikka osa purosta on vielä lumen peitossa. Matkalla huomasin metsässä oudon punaisen pensaan. Voisiko se olla korallikanukka? Ja miten se on metsään tullut? Kahlasin lumessa sen luokse ja otin pienen oksan maljakkoon nähdäkseni, millaiset lehdet siihen tulee.

Todella lämpimänä päivänä näin kevään ensimmäisen perhosen. 

Pihalla kävi punarinta. Mustarastaskin on palannut. Se on rapistellut ison kuusen oksien alla ja jotain nokittavaa se löysi kuusikon reunastakin. Iltapäivällä se aloittaa kirkkaan laulunsa. 


Lähiseudulla on joka kesä ollut kurkipariskunta, yhdessä joka vuosi, sillä kurjet solmivat elinikäisen liiton. Nyt kurkia on vain yksi, puolisolle on tapahtunut jotain. Tovottavasti yksin jäänyt puolisko lähtisi jonkun parven mukaan, joita jo on näkynyt, ja löytäisi uuden parin itselleen. 

lauantai 8. huhtikuuta 2023

Aurinkoa pääsiäisenä

 Aurinkoa on riittänyt pääsiäisen aikaan. Jopa pitkänäperjantaina. Silloin mieleeni palaa Oiva Paloheimon runo Kirkkotiellä: ... Päivä on pilvinen, sillä pitkänäperjantaina päivä on pilvinen...Tätä runoa yksi tyttö lausui joka vuosi lapsuuden kotikirkossa. Tänä vuonna pitkänäperjantaina kevät alkoi todella, aurinko paistoi ja lämpötila nousi yli 10 asteen. Pääsiäinen sattui sopivaan aikaan, monesti silloin on todella ollut kylmää ja pilvistä.

Pajunkissoja en poimi, vaan jätän ne tuottamaan ruokaa pörriäisille.


Pääsiäisenkeltaiset tulppaanit paistattelevat päivää kuistin ikkunalla. 


Sisällä on perunanarsissi pääsiäistä juhlistamassa.


Löysin kotoa vanhan postikortin. Hauskaa ja aurinkoista Pääsiäistä.

maanantai 3. huhtikuuta 2023

Merkkejä keväästä

 Lämpimän jakson aikana kun yölläkin oli plusasteita ja välillä satoi vettä, sulaneet paikat vierastalon ja mökin edessä laajenivat vauhdilla. Kyykin vierastalon edessä ja yritin löytää maasta krookusten alkuja. Muistaakseni istutin niitä seinän viereen. Niitä ei näkynyt, mutta yhtäkkiä jään sisältä oli noussut lumikelloja. Kevään ensimmäiset kukat.

Seuraavaksi kasvua löytyi viime kesän kasvatussäkeistä, jotka olivat telineen alla muovin suojassa. Narsisseja sieltä nousee. Muitakin sipuleja istutin säkkeihin, mutta niistä on jäljellä vain sipulien kuoria. Muovin lisäksi olisi pitänyt laittaa verkkoa istutusten päälle.

Kaivoin myös pumpun vesiletkun lumen alta esiin, mutten vielä kokeillut, toimiiko porakaivo. Omavaraisbloggaajien huhtikuun aiheina on mm. puhdas vesi. En talvella ole käyttänyt pumppua, vaan olen tuonut vettä naapurista. Joka kevät jännityksellä kokeilen, toimiiko pumppu. Yli 100 metrin syvyydestä tuleva vesi on aluksi ruskeaa ja siinä on rikkivedyn hajua. Sain tarjouksen toimenpiteistä hajun poistamiseksi, mutta tarjous oli liian kallis. Teetin vain analyysin vedestä ja se täyttää talousveden laatuvaatimukset ja se riittää minulla. Haju ja väri häviävät kun riittävästi laskee vettä. Toki tunnen huonoa omaatuntoa vettä tuhlatessa kun vielä tiedän, että vastapäisen mäen rengaskaivo kuivuu kuumina kesinä. Olen sen asukkaille sanonut, että kaivostani voi hakea vettä ja sitä he myös ovat tehneet. Nyt takatalvi toi lunta ja vesiletku on taas piilossa, samoin tie saunalle, jossa pistorasia pumpulle on.

 

Olin jo levittänyt tuhkaa pihalle lannoitteeksi ja lumen sulamisen edistämiseksi. Tuhkaa tulee uunien ja hellan lisäksi polttavasta vessasta. Se ei vettä tarvitse. Onhan metsän reunassa huusikin sen varalle, jos sähköä ei ole.

 

Lämpimän sään aikana lumet tulivat alas katoilta. Alun perin rakennuksissa on ollut pärekatot. Edelliset omistajat ovat laittaneet niihin peltikatot. Se merkitsee sitä, että lumet putoavat kulkureiteille mökin edessä ja takana ja aitan, saunan ja puuvajan ovien eteen. Tikkaat olivat seinustalla lumien pudottamista varten, mutta tulossa ollut kevät hoiti asian.

Poistin lumet kasvilavojen päältä ja kaivoin maasta sinne upottamiani ruukkuja. Vaihtelevat säät, sulamisen ja jäätymisen vuorottelu, on saanut kasvilavojen mullat jäätymään kivikoviksi. Rautakangella sain ruukkuja irti. Siirsin niitä kasvihuoneeseen ja sisälle. Yhdessä ruukussa oli lumikelloja. Laitoin niitä muihin astioihin. Nyt lumikelloja kukkii vain mökissä, ulkona ne ovat paksun lumikerroksen alla. Vaikka olisi niiden aika ja pihan pitäisi olla suurelta osin lumeton. Ilmaston muuttuminen on selvää, talvet ovat sateisia eli runsaslumisia ja kesät kuumia ja kuivia.

Itse kasvattamieni pikkunarsissien kukinta alkoi samaan aikaan kun niitä tuli kauppoihin. Sipulikukille lumipallo on hyvä kestokasteluväline. Kesällä kerään sadevettä varsinkin kasvihuoneen luona. Se on kaukana porakaivosta eikä vesiletku riitä sinne saakka.

Lisätietoja #suuntanaomavaraisuus-bloggaajista löytyy täältä: https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus-sarja. Kirjoituksia julkaistaan joka kuukausi sen ensimmäisenä maanantaina. Kirjoittajat kertovat omista tekemisistään ja kunkin kuukauden aiheista. Sarjaa luotsaavat Satu  https://tsajut.fi ja Heikki https://korkeala.fi. Linkit kirjoituksiin alla.

Kasvuvyöhyke 1


Apilankukka

Jovela

Maijalassa

Kakskulma

Kasvuvyöhyke 2

Sarin puutarhat

Päiväpesän elämää

Urban farming

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut 

Rakkautta ja maanantimia

Evil Dressmaker

Villa Varmo

Harmaa torppa

Caramellia

Kasvuvyöhyke 4

Puutarhahetki

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo