Pitkästä aikaa isäntä itsekin osallistui poimintaan. Ensi töikseen hän ihmetteli, kuka näin paljon pensaita on istuttanut. Niinpä. Hän haki muovijakkaran ja istui runsasmarjaisimman pensaan viereen ja tiputteli siitä marjoja ämpäriin.
Saatiin marjat poimittua ennen sateita. Yleensä pakastan marjat ja teen niistä mehua myöhemmin. Naapurilla on sisällä olevan arkkupakastimen lisäksi ulkorakennuksessa toinenkin pakastin, pakastin-jääkaappiyhdistelmä, mutta siihen ei enää voi luottaa. Viime talvella kovien pakkasten aikaan se oli lakannut toimimasta. Jääkaapissa oli oluttölkkejä. Ykkösoluet olivat vain pullistuneet pakkasessa, mutta alkoholittomat oluet olivat räjähtäneet, sotku oli melkoinen. Laitoin marjat jääkaappiin ja ryhdyinkin heti tekemään mehua. Lisäsin sekaan aikaisemmin poimitut ja pakastetut punaiset viinimarjat ja hiukan hedelmäsokeria. Kolme mehuliisallista mehua marjoista tänä vuonna tuli. Mehu on nyt pakastettuna muovipulloissa, jotka vievät vähemmän tilaa kuin pakastetut marjat ja ne mahtuvat varsinaiseen pakastimeen.
Kerran kun yksi tuttavapariskunta oli käymässä, ihmetteli mies teeleipien kanssa tarjoilemaani kaupan marmeladia. Hän kertoi tekevänsä itse viinimarjoista hyytelöä. Ajattelin kokeilla samaa, mutta lopulta päädyin tekemään hilloa. Siitä tuli todella voimakkaan makuista, mutta hyvää.
Yleensä säilön pakastamalla, vadelmia, hiukan mustikoita ja raparperia pakastimessa jo on ja vielä pitää olla tilaa puolukoille, joita näyttää tulevan runsaasti. Niistä osa pitänee survoa tai tehdä niistäkin hilloa.
Elokuun puolessavälissä tomaatitkin alkoivat kypsyä. Ne tulevat syötyä, vaikka varmuuden vuoksi olen etsinyt tomaattikastikereseptejä.
Ja pari pientä kesäkurpitsaakin alkoi kasvaa..
Ensimmäistä kertaa omenapuuni tuottavat kunnon satoa. Omenoissa ei ole rupea eivätkä toukat ole niitä syöneet. Nämä eivät ole syöntiomenoita, mutta tein kokeilun ja niistä tuli hyvää kullankeltaista hilloa. Tein toisen annoksen, johon lisäsin vähän puolukoita ja ne värjäsivät hillon punaiseksi. Ihan marjapuuron väristä, sanoi kummityttö, jonka seurassa hilloa syötiin lettujen kanssa. Toisen puun vihreät omenat taitavat olla niin kutsuttuja talviomenoita, odottelen vielä niiden kypsymistä.
Omalta osaltani sato on helposti hoidettu. Omavaraisbloggaajien kertomuksia marjojen, lihan, maidon, yrttien tai kasvisten käsittelystä voi lukea alla olevista linkeistä. #Suuntanaomavaraisuus-sarjaa ideoivat Satu (https://tsajut.fi) ja Heikki (https://korkeala.fi).
Sulla on hyvä naapuri😊 Mustaviinimarjat on kyllä nykyisin liian vähällä huomiolla. Sehän on mahtava marja 😀
VastaaPoistaNaapurin pihalta löytyy kaikenlaista, mitä olen hyödyntänyt. Kohtuullista, kun hoidan marjat.
PoistaViinimarjahyytelö kuulostaa herkulliselta, vesi herahti jo kielelle. Ensin vain pitäisi saada niitä marjoja. Meidän kahdesta puskasta, joista toinen melko huonosti hoidettu maahan lamoava rankku, ei marjoja saatu. Ne menivät parempiin suihin tai nokkiin. Ensi vuonna uusi yritys. Ja pitänee ehkä hommata pari uutta puskaa lisäksi.
VastaaPoistaViinimarjoja on helppo lisätä. Maahan painunut oksa juurtuu, katkaisemalla sen saa alun uuteen pensaaseen. Tai oksia keväällä maljakkoon, tekevät juuria niinkin.
PoistaOhoo, mainio tieto! Tuosta lamoavasta onkin sitten helppo lisätä taivukkailla, kun sen oksat ovat todella pitkiä ja hankalia nurmikonleikkuunkin kannalta. Kiitos vinkistä!
PoistaMustaherukat tosiaan sopivat hienosti hilloon/hyytelöön.
VastaaPoistaTuttuja syyspuuhia sinulla.
Hyvää syyskuun jatkoa!
Syyskuu on alkanut, vielä on muutamia lämpimiä päiviä yrittää tehdä ulkotöitäkin. Hyvää jatkoa myös sinulla.
PoistaEi syksyn flunssat pelota, kun kaapissa on mustaherukkamehua. Nautitaan!
VastaaPoistaNiin on! Mehu parantaa tai ainakin piristää.
PoistaMeillä ainakin oli hyvä herukkavuosi. En tosin itse istunut istuttamieni pensaiden juurella. Joudunkohan joskus toteamaan saman kun teidän istuttaja? On meinaan muutama kymmenen pensasta. Ihanaa syksyä.
VastaaPoistaVoisin ulkoistaa poiminnan teidän poimijalle mutta taitaa olla liikaa etäisyyttä. Varo vaan, elokuuksi ei kannata suunnitella matkoja, pari viikkoa on varattava puskaille.
PoistaHerukkaurakka! Miten kuvaava sana, taidan lainata sen omaan sanavarastooni :D
VastaaPoistaItse teen mustaherukasta juurikin hyytelöä ja hilloa, mutta myös likööriä ja hieman säästän marjaa pakkaseenkin, sillä mustaherukat maistuvat niin hyvältä myös kakuissa. Mehuun marjaa ei sitten jääkkään ;)
Jonain vuonna kyseessä on herukkapainajainen. Tältä vuodelta sato on hoidettu, hiukan marjoja on pakkasessa, niille varmasti keksii käyttöä.
PoistaPunaherukkapensaita meillä täällä Leppämäessä onkin muutama oikea vanha jätti. Niistä saamme hyvinkin tarpeeksi mehua keiteltyä. Joskus teen punaherukkamehusta myös hyytelöä. Se on myös hyvää pata- ja kastikeruokien kanssa.
VastaaPoistaMustaherukkamehu ja -hyytelö ovat herkkua! Beibe juo mustaviinimarjamehua talvisin aamupalalla leivän kanssa. Meillä vaan ei täällä ole ollut pensaita. Mutta olemme onneksi aina jostain marjoja saanut.
Nyt ostin neljä pensasta puutarhalta, jossa olin kesällä töissä. Satoa odotellessa!
Viinimarjat ovat niin helppoja hoidettavia, vain leikkausta silloin tällöin. Toivottavasti saitte satoisia pensaita.
VastaaPoista