Pieni kasvihuoneeni ja minä selvisimme kovasta talvesta. Muutaman kerran poistin lunta kasvihuoneen katolta. Joka kerta se tuli aina vaan hankalammaksi, sillä lunta kertyi isot kasat seinien ympärille. Tiputin lunta myös takana olevan pihlajan oksilta. Pelottava esimerkki on mökkitien varrella olevalla pihalla, jossa on samantyyppisestä materiaalista tehty kasvihuone. Syksyllä sen ovi repsotti ja osia oli irronnut. Levyt olivat samentuneet ja niissä oli vihreää limaa. Tämän talven lumet romahduttivat sen katon lopullisesti. Oman kasvihuoneeni kattoon ja muuallekin lisättiin varmuuden vuoksi ylimääräisiä tukia. Ja nyt, ensimmäisenä kesänä sen on näytettävä, onko siitä johonkin. Nyt selviää sekin, onko kasvihuoneen paikka oikea. Vai varjostavatko ympärillä olevat metsät täälläkin liikaa kun puut ovat lehdessä. Päädyin ostamaan kasvihuoneeseen kasvatussäkin, jollaista olen ennenkin käyttänyt. En ostanut kastelualustaa, vaan rakennuksilla käytettävän altaan. Sen pohjalle tein oksasilppurilla haketta. Ylimääräinen vesi valuu siihen säkistä ja lisäksi kasvien hoitaminen on helpompaa, kun ne eivät ole aivan lattian tasolla. Kaksi tomaattia ja yksi kurkku säkkiin mahtuu.
Ulkona on toinen kasvusäkki.
Kasvihuone on kallion päällä ja ajattelin jättää kallion lattiaksi, mutta se on epätasainen ja sen kuoppiin jäi vettä vaikka lattialla on putki, jota pitkin veden pitäisi valua pois. Sain vanhoja tiiliä ja niistä tein lattian. Kivituhkalla tasasin kuopat.
Paljon kasveja kasvihuoneeseen ei mahdu, mutta sen pääasiallinen tarkoitus onkin olla paikka, johon myyrät ja jänikset eivät pääse. Tottakai minäkin haaveilen hienosta, vanhoista ikkunoista tehdystä kasvihuoneesta. Valetulle sokkelille voi rakentaa vaikka sellaisen jos tuuli vie muovit. Supermyyrä täytyy olla, jos tästä läpi menee.
Nyt kasvihuoneessa ovat muun muassa pikkuruusut, jotka kaivoin maasta koska jänikset eivät jättäneet niitä rauhaan. Toiset ruusut ovat talvehtineet vierastalossa. Ruusutarhalle pitää keksiä paikka, johon jänikset eivät pääse siihen mennessä kun kasvihuone täyttyy hyötykasveista. Rentukat odottavat sisällä kunnes ruohoa ja muuta vihreää on ulkona tarpeeksi, jotta metsän eläimet saavat niistä riittävästi ruokaa. Muutkin talven maahan kaivettuina viettäneet kasvit odottavat täällä sijoituspaikkoja. Muovilaatikkoon kylvin syksyllä Maatiaisen siemenseosta hämyinen puutarha. Minusta on alkanut tuntua, että kylvän mitä vaan, nousee maasta päiväkakkaroita tai sormustinkukkia. Mutta nämä alut näyttävät joltain muulta.
Muutama perunakin on täällä kasvamassa. Laitoin niitä jo kasvimaallekin ja kylvin porkkanoita. Oli outoa kun maa lumen alla oli sulaa eikä jäässä. Mutta muu viljely odottaa, että ensin saan autoni autokorjaamosta ja pääsen hakemaan multaa ja taimia puutarhalta kun se avautuu. Yritän ostaa taimet paikallisilta puutarhoilta, jos se vaan on mahdollista. Joskus sortuu kun näkee jotain kaunista. Yöpakkasten loputtua myös tämä tomaatti siirtyy kasvihuoneeseen, nyt se odottaa välivarastossa sisätiloissa.
Tietynlainen kasvihuone ovat muovipurkitkin, joilla suojelen kasveja, tässä kevätesikoita.
Kuvauksia upeista kasvihuoneista, valmiista, suunnitelluista tai sellaisista joista unelmoidaan, voit lukea omavaraisten blogeista. Sadun (Tsajut) ja Heikin (Korkeala) junaileman ryhmän toukokuun aihe on kasvihuone sekä siemenvarastot. Lisätietoja kirjoitussarjasta löytyy osoitteesta https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuussarja/.
Kasvuvyöhyke 1
Jovela
Apilan kukka
Sateenkaaria ja serpentiiniä
Multavarpaan maailma
Toivola puutarha
Kasvuvyöhyke 2
Kohti laadukkaampaa elämää
Urban farming kotitarveviljely
Keittiössä, kotona ja puutarhassa
Sarin puutarhat
Kasvuvyöhyke 3
Tsajut
Luomulaakso
Harmaa torppa
Mummon kirja
Majalevon pientila
Caramellia
Metsäläisten elämää
Torpan tyttö
Mikä Itä
Kasvuvyöhyke 4
Puutarhahetki
Korkeala
Kasvuvyöhyke 5
Puutteela
Kasvuvyöhyke 7
Korpitalo