Sitä kuvittelee, että asiat ovat kunnossa ja kun aurinko paistaa, ei viitsi ikäviä asioita ajatella. Entisen mökin aikaan sain paikalliselta pelastuslaitokselta listan ja kehotuksen tehdä sen mukainen pientalon paloturvallisuuden omavalvontatarkastus. Kun nyt on aika jatkaa kotivarakirjoituksia, otin itseäni niskasta kiinni ja kävin listan mukaiset asiat läpi nykyisellä mökillä. Listan viimeinen kohta kun on varautuminen sähkö-, vesi- ja lämpökatkoihin ja kotivara. Tarkastinkin samalla, mikä kotivarani tilanne on.
Osoitenumero alas mökkitien varteen tehtiin heti mökin ostamisen jälkeen kun paikalle piti opastaa erilaisia muutto- ja remonttimiehiä ja tavarantuojia. Nyt olen tekemässä uutta kylttiä tukevammasta materiaalista. Muovin tilalle pohja vanerista ja numerot raudasta. Mökissä ei numeroja ole, eikä koordinaatteja ole sisällä näkyvillä. Mökillä on kuitenkin ihan oikea osoite. Ei tämä maaseudun tiemerkintäsysteemi kaikille ihan selvää ole. Numero kertoo, miten pitkä matka edellisestä tienristeyksessä on kymmenissä metreissä. Paikkakuntalaiset tuntevat mökkini tilan nimellä.
Palovaroittimet olen kyllä hankkinut, mutta niiden kiinnittäminen kattoon on niin hankalaa. Tuvassa on pieni varoitin, jonka laiton leivinuunin päälle. Vierastalossa palovaroitin piippaa patterin loppumista, mutta olen antanut sen pitää ääntä ja toivon, että se osaltaan hätistää pois pesäpaikkaa etsiviä eläimiä. Kohta ne saavat pentuja ja tarvitsevat niille kodin.
Tulisijojen eduspellit ovat tulenkestävää materiaalia. Kamarien pönttöuunien pellit maalasin ensin, muttei maali pysynyt niissä ja lopulta rapsutin sen pois.
Tuhkat kerään peltiseen astiaan, jota säilytän saunan edustalla. Alkusammutusvälineinä on sammutuspeiteitä, jotka ovat helposti saatavilla. Olen piiloittanut ne pussukoihin. Tuvan sammutuspeitteen pussukassa on myös hätänumero.
Varatietä vierastalon toisesta kerroksesta ei ole. Rakennuspiirustuksissa, jotka sain kaupan yhteydessä, on parvekkeelta alas vievät portaat, mutta niitä ei ole toteutettu. Hyppääminen alas on nyt ainoa mahdollisuus. Pitäisikö tehdä köysitikkaat? Talo- ja kattotikkaat eivät nekään ole kunnossa. Vierastalossa ei ole mitään, mökille tehtiin heti ensimmäisenä syksynä itse puiset kattotikkaat nuohoojaa varten. Ne tulivat ensimmäisenä talvena lumen mukana alas. Nyt tikkaat ovat lyhennettyinä saunan katolla. Remppamieheltä on tilauksessa oikeat lapetikkaat mökin katolle, hänellä vaan on kiirettä. Ne on saatava syksyksi, jolloin taas on aika kutsua nuohooja paikalle.
Tarkistin sulake- ja lamppuvarastot. Niitä on riittävästi, mutta paristoja on kulunut talven valovirityksiin ja niitä tulee hankkia lisää.
Lääkelaatikkoon pitää hankkia laastaria ja hankkimatta on myös uusi kyypakkaus sen tilalle, jonka syksyllä söin ampiaisen pistoon.
Ruoka- ja juomavarastoja on koeteltu, kun kaupassa on käyty vain kerran viikossa. Kotona kaupungissa olen tottunut siihen, että joku lähikauppa on aina auki. Nyt pitää suunnitella viikon ruokaostokset. Lähikaupungin marketissa on normaali valikoima, vain koronaepidemian alkuvaiheessa leipä- ja näkkileipähyllyt olivat tyhjiä. Hyvin on maalla pärjätty kun sähkökatkojakaan ei ole ollut.
Alla on lista blogeista, joissa Satu (Tsajut) ja muut kirjoittavat ajatuksiaan kotivarasta.
Tsajut
Trio Miumau ja herra Nilsson
Puutarhahetki
Rakkautta ja maanantimia
Korkeala
Mummon kirja
Helecleaner
Kalastaja kuivalla maalla
Jovelassa
Luomulaakso