Olen koonnut tietoja tilastani ja tein niistä dokumentin. Siitä ja metsästä löytyy paljon tietoja, omistajista, lohkomisista ja lainhuudoista. Niitä olen saanut Maanmittauslaitokselta ja Kansallisarkistosta, mutta rakennuksista en ole löytänyt tietoja. Ennen kun ei mitään rakennuslupia tarvittu, jokainen pykäsi mäelleen omanlaisensa mökin. Tiedän vain, mitä on tapahtunut niinä vuosina, jotka mökin olen omistanut. Se on ollut kohta seitsemän vuotta kestänyt projekti. Keinutuolissa istuessa voi nyt muistella, miltä mökissä ennen näytti.
Otin talteen joitakin mökin myyti-ilmoituksen kuvista. Ja olen blogiin kirjoitellut valmistuneista kohteista, mutta kuvia työvaiheista ei montaa tullut otettua alkuvaiheessa, kiirettä oli. Yksi mieleenpainunut vaihe oli tuvan levykaton purkaminen ja sen kannatinhirsien ottaminen esiin. Teimme sitä ystäväni kanssa, kun remppamiehellä oli muita töitä. Kulman lastulevykaapin yläosa oli täynnä hiirenpesiä, muistan vieläkin, miten siitä tippui roskaa työhaalarini kaula-aukosta sisään.
Omavaraisbloggajien kesäkuun aiheena on projektit. Oman projektini suunnittelua kuvasi kova kiire. Piti ensin kunnostaa tie, jotta entisen mökin tavarat saisi muutettua. Niitä sijoitettiin vierastaloon ja muihin varastoihin. Pienemmän kamarin lattian remppamies lupasi maalata kiireiltään, kunhan minä poistaisin vanhan maalin. Valitsin vesiliukoisen maalin, joka kuivuisi nopeammin ja sitä kadun. Kamariin saatiin kuitenkin sen ansiosta osa tavaroista. Ensimmäisenä talvena jyskytti porakaivokone pihalla.
Loppuvuodesta 2017 remontti pääsi kunnolla vauhtiin. Remppamies korjasi katot, maalasi ja tapetoi. Valitsemani paperitapetit olivat hänelle kauhistus, eikä tapetointi aivan nappiin mennytkään. Minä mm. kunnostin ikkunoita sisäpuolelta ja ovenpieliä sekä maalasin leivinuunin ja pönttöuunit.
Muurari purki vanhan puuhellan ja rakensi tilalle uuden.
"Ai sie rupesit hommiin", sanoi hän minulle, kun aloin purkaa vanhaa eteistä. Siinä myös mieleenpainuvia kokemuksia kun seinien välit olivat täynnä oravanpesiä. Uusia kuisti alkoi hahmottua.
Helmikuussa remppamiehellä alkoivat muut työt, mutta minä jatkoin. Hän ehti maalata puolet tuvan lattiasta, minä hioin ja maalasin toisen puolen. Kesällä remppamies teki viel maalauksia, joita talvella ei voinut tehdä.
Kesällä aloin kunnostaa ikkunoita ulkoa. Kesä 2018 oli kuuma kuten tämäkin. Ikkunalla oli lämpömittari, joka kertoi sen, vaikka kyllä sen tunsikin.
Mökillä ei ole vesijohtoa, mutta viemärin halusin. Voin tehdä sen kantoveden vuoksi suoraan luontoon. Sähkömies katseli ihmeissään, kun kaivoin kiviseen maastoon paikkaa viemäriputkelle.
Seuraavana kesänä kunnostettiin sauna ja sitä seuraavina muita ulkorakennuksia. Maalasin mökin ja muita rakennuksia. Nyt on kunnostamatta vain ruosteinen lipputanko ja sitten vuorossa ovatkin jo huoltotyöt. Ja pihallekin jää aikaa. Pitää myös koota yhteen dokumenttiin tarinat mökillä tehdyistä töistä.
Omavaraisbloggaajien ryhmä julkaisee kuukausittain kirjoituksia omasta omavaraisuudestaan tai yhteisestä aiheista. Satu (www.tsajut.fi) ja Heikki (www.korkeala.fi) ideoivat ja koordinoivat postauksia. Jutut julkaistaan kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina. Alla linkit kesäkuun postauksiin.
Kasvuvyöhyke 1
Kasvuvyöhyke 2
Kasvuvyöhyke 3
Kasvuvyöhyke 6
Kasvuvyöhyke 7