maanantai 2. maaliskuuta 2020

Kannattaako tämä?

Esikasvatusyritykseni kariutuvat yleensä siihen, että olen väärässä paikassa. Kaupungissa tai edempänä kun mökillä alkaa helle, joka kuivattaa taimet ja mökillä liian pitkään kun kaupungissa olevat taimet kaipaisivat vettä. Nyt olen pitänyt itseäni kurissa ja olen ostanut uusia siemeniä vain vähän. Vanhoja, lähinnä kukkien siemeniä, on jäljellä, niiden esikasvatus alkaa myöhemmin.

Toin mökille kaupungista kasvivalosysteemin, jonka jouduin ostamaan sinä vuonna kun kotitalossa oli julkisivuremontti ja kaikki ikkunani olivat peitettyinä melkein vuoden. Halusin silloin säilyttää vanhoja viherkasveja keinovaloa avulla. Keinovaloa on nyt tarjolla vierastalossa, joka on aika pimeä. Pidän siellä peruslämpöä ja sen pitäisi sopia kasvien talvettamiseen. Sen ruokapöydästä tuli kasvattamo. Siellä on ennen talvehtinut muratti. Nyt sen lisäksi talvetin kaksi verenpisaraa. Ne näyttävät olevan hengissä.


Muratti on voinut hyvin tänäkin vuonna vierastalossa.


Syksyllä kun tajusin myyrien joukkotuhon, ajattelin, että kasvatankin sipulikukat ruukuissa vierastalossa. Kasvu lähti pimeässä, peitetyissä ruukuissa hyvin alkuun, mutta kukkia kasvit eivät jaksaneet tehdä. Vain edellisvuoden jouluhyasintit jaksoivat kehittää kukintoja. Liian pimeää ja liian kylmää kasvamiseen. No, sipulit kuitenkin säästyivät myyriltä ja ehkä ne jonain muuna vuotena kukkivatkin. Osa sipulikasveista on vielä vierastalossa ruukuissa kasvamassa peitettyinä. Osan ruukuista kaivoin maahan.



Asia, jossa olen onnistunut, on maksaruohojen lisääminen. Isot oksat kasvattavat uutta juurellaan, pienemmät lisääntyvät varresta ja viimeiset ovat vielä vedessä.




Kokeilen nyt ratkaisua siihen, että majailen kahdessa paikassa. Ostin valmiina kasvatusnapeissa olevia tomaattien siemeniä. Niiden alustaan kuuluu kansi ja ajattelin, että voin kuljettaa nappeja mukanani paikasta toiseen. Tiedän, että jos onnistun kasvattamisessa, tulen taas kuulemaan kysymyksen, mikä itse kasvattamieni tomaattien yksikköhinta on. Sama koskee oman tuotannon perunoita, herneitä ja mansikoita. Tomaattien kilohinta voi marketissa olla vähän yli euron, mutta maku on eri luokkaa kuin omien tomaattien. Taloudellinen hyöty ei ole olennaista, kasvattaminen on haasteellista ja hauskaa.


Omavaraisuus-ryhmässä, #suuntanaomavaraisuus, jonka postauksia ideoivat ja hallinnoivat Satu (www.tsajut.fi) ja Heikki (www.korkeala.fi), on tällä kertaa kirjoitettu esikasvatuksesta ja rahasta. Linkit muiden kirjoituksiin löytyvät alta.

18 kommenttia:

  1. Kaupungissa asuessa kasvatin pariin kertaan tulppaaneja niin että olivat tammikuun loppuun taloyhtiön kellarissa ämpäreissä ja toin sitten sisälle. Hyvin kukkivat, mutta sitä en tiedä miten hyvin kukinta onnistui myöhemmin kun siirsin sipulit pihalle. Maksaruohoja pitäisi lisätä täälläkin, niitä saisi olla paljon paljon enemmän maisemassa. Mukava nähdä että niitä voi lisätä myös tuolla tavalla pistokkaista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilin muuten minäkin juuri tänä talvena samaa: sipulit syksyllä multa-hiekka-seokseen ja kylmäkellariin, vähän sumuttelua välillä talven aikana ja sieltä sitten keväällä ulos. Tai siis jo nyt, koska ne olivat alkaneet kasvaa jo ihan honteloiksi siellä. Olin ajatellut laittaa parvekkeelle, mutta otin ne nyt kuitenkin sisälle huoneistoon, kun tuli pakkasia.

      Poista
    2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    3. Olen täysin unohtanut kotitalon kellarin hyödyntämisen. Se on vanha perunakellari ja ensi talvena tulppaanit pääsee sinne. Maksaruohot pitää poimia juurtumaan ajoissa - kun ne olisivat kauniita vielä pihallakin.

      Poista
    4. Ajattelin välillä jo viedä sipulikukat ulos, mutta sitten tuli 15 asteen pakkasyö ja sen jälkeen 10 senttiä lunta ja sen jälkeen taas muutama aste lämmintä ja vesisadetta. Kummallinen talvi jatkuu.

      Poista
  2. Tosi virkeän näköinen muratti! Minullakin joskus on käynyt niin, että ruukkuun istutetut sipulit eivät jaksa kunnolla kukkia. Saa nähdä, miten niiden kanssa käy tänä vuonna. Aurinkoista maaliskuun alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt sitten jännitän, ovatko myyrät jättäneet pihalle edes muutaman tulppaanin. Aurinkoa on näkynyt, mutta myös lunta ja räntää on tullut.

      Poista
  3. Kiitän onneani että meän talo on niin likellä isoa tietä että tärinä pitää etupihan puhtaana mykristä. Saa kukkasipulit olla etupihalla rauhassa.

    Nekin pitäisi rueta siirtelemään samaan kukkapenkkiin keväällä. Että jos joku ne tuhoaa niin mie itse :D

    Talvi on ollut oikukas. Kun lunta ei kuulunut niin ajattelin että lähden jatkamaan syksyn keskeneräisiä hommia. Sen jälkeen tupsahtikin lumet maahan.

    Pssst! Miun linkki uupuu linkkilistasta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talvi on jatkunut ihmeellisenä. Toivottavasti narsissinalut kestivät 15 asteen pakkaset.
      Linkki on nyt lisätty.

      Poista
  4. Kahden paikan välillä matkustelu on kyllä haastavaa. Onneksi varsinaisen kasvatusvaiheen pihalla hoitaa luonto suurimmaksi osaksi..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luonto hoitaa ja hoitaa. Rentukan taimet olivat alkaneet kasvaa ja heti niitä oli käyty syömässä.

      Poista
  5. Hauskaa, mukana muuttavat tomaatintaimet. Minullakin on vähän ongelmana tuo kaksi kotia, ensi kesänä on keksittävä pihalle parempia kastelusysteemeitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katsotaan, mitä taimet pitävät matkailusta. Järjestelin kasvilavoja pihalla. Onneksi kriitikko teilasi valitsemani paIkan kalliolla. Kastelu pitää ottaa huomioon, uuteen paikkaan ulottuu vesiletku kaivosta.

      Poista
  6. Näyt käyttävän turveruukkuja. Itse en ole niillä onnistunut lainkaan. Pääsevät aina kuivahtamaan ja sen jälkeen niiden uudelleen kastelu on todella työlästä. Lopussa maahankin laitettaessa pitäisi saada aina reunat niin huolellisesti maahan suojaa, ettei taimi kuivu sen vuoksi, että pinnalla oleva ruukun reuna oikein imee kosteutta ja haihduttaa ilmaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koostumuksessa näyttää olevan kookoskeitto turpeen lisäksi. Voi olla, että taas kerran haen taimet torilta.

      Poista
  7. Kyllä tietyt taimet, kuten purjo, epäonnistuu minulla aina!

    Kahden paikan välillä reissaaminen on varmasti haastavaa taimikasvatuksissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, että joku muukin epäonnistuu. Kokeilen taas esikasvatusta, mutta jos se ei onnistu, haen taimia torilta.

      Poista