En malttanut olla kurkkimatta, mitä lumen alta löytyy, joko pienet lumikellot ovat alkaneet kasvaa. Uudemmassa istutuspaikassa löytyi muutama lumikellon alku, mutta vain muutama.
Oli katsottava myös, miten on laita vanhemmalla lumikellojen alueella. Vanhoilta paikoilta niitä sielläkin alkoi löytyä. Täällä ne ovat lisääntyneet ja alkavat muodostaa mättäitä.
Olen huomannut, että lumikello on päässyt automainokseenkin. Mikä niiden ihmeellisen kasvun pakkasella ja lumen alla mahdollistaa? Onko se lämpö, mitä ne itse tuottavat, vai niiden kyky alijäädyttää kasvinesteensä sokerin avulla. Oli miten oli, ihme se on. Kellot sietävät kevään lämpötilojen vaihtelut ja tulevat yöpakkaset hyvin ja avaavat kukintonsa kun taas lämpenee.
Uusi kasvi lumikello ei ole. Jo vuonna 1762 Turun akatemian professoriksi nimitetty Pietari Gadd, josta tuli Suomen istutustoiminnanjohtaja, kasvatti lumikelloja Turussa. Niitä on varmaan löytynyt myös vanhojen kartanoiden ja linnojen puutarhoista. Myös kasvitieteellisessä puutarhassa niitä on. Siellä kukkii kauniisti jouluruusukin.
Kasvamisen ja kukkimisen alkuja sieltä löytyy. Nuo multakasat saattavat olla uskomattoman isoja. Meillä on niitä piiputtavia myyräntortuntaputkiloita maassa, ja melkein vierelle saattaa nousta kasa?!
VastaaPoistaOlen kokeillut monenlaisia myyränkarkoitustapoja, turhaan. Nyt laitoin toivoni pihalla liikkuneisiin kettuihin ja ilveksiin, mutta ne taitavat olla lainkuuliaisia. Kontiainen, ent. maamyyrä on rauhoitettu ja sen tappamisesta voi saada 17 euron sakon.
Poista