sunnuntai 6. lokakuuta 2024

Katos kaivolle

 Osa syksyisistä töistä mökillä oli keskeytymässä vesipulaan. Yhtenä päivänä puuhaillessani pihalla näin liekkejä porakaivon luona. Jatkojohdon pistotulppa oli syttynyt palamaan ja kaivon pistokekin näytti vaurioituneen. Sähkömies, jota olen käyttänyt, on jäänyt eläkkeelle ja päädyinkin tilaamaan vianselvityksen netistä löytyneeltä porakaivoyritykseltä. Vian selvittelijä ei tullut sovittuna aikana eikä koko sovittuna päivänäkään. Seuraavana päivänä hän tuli, mutta ihmeekseni lähti kesken työn ostamaan uutta pistoketta jostain. Pistokkeen vaihdolla kaivon tuli kuntoon, mutta päätin, että sille pitää hankkia suoja, ettei mikään osa enää kastu. Netistä taas löysin tekijän ja tämä hanke sujui nopeasti. Kolmen viikon päästä tilauksesta kaivon katos oli mäelläni.

Eikä se ole mikään kevyt lautakyhäelmä. Sen saaminen porakaivon päälle vaati mielikuvitusta ja voimaa sekä apumiehen paikalle. Vielä tiiliä sokkeliksi ja nyt porakaivolla on oma koti. Tekijä oli lähettämäni valokuvan mukaan valinnut punaiseen oikean sävyn.

Penkin ja ruukkujen pesua on nyt päässyt tekemään. Ja sadevesiastioiden arvostus on noussut huimasti.

Sadun (tsajut.fi) ja Heikin (korkeala.fi) ideoimassa omavaraisbloggaajien rymässä kirjoitetaan lokakuussa mm. syystöistä ja varautumisesta talveen. Omaan syksyn työlistaani kuuluu mm. maalien, koneiden ja akkujen siirto lämpimään talveksi, kasvihuoneen tyhjennys ja pesu, räystäskourujen tyhjennys, kukkasipulien istutus, hiukan haravointia ja ikkunoiden ja ovien tiivisteiden tarkistus. Osa töistä on jo tehty, niin kuin orkideoiden siirtäminen lämpimämpään paikkaan. Ne viettävät kesän mökillä ja yleensä ne ovat alkaneet kukkia siellä. Vaihdoin niille uudet orkideamullat eivätkä ne pitäneet siitä. Kahden vuoden tauon jälkeen nyt ne kasvattavat kukkavanoja.

Tämän syksyn poikkeuksellisia töitä on ollut talviomenoiden keruu sisälle kypsymään. Niitä on vierastalossa ja kuistilla ja odotan jännityksellä, pehmenevätkö ne joskus. Suurin osa huippusadosta odottaa edelleen, että metsän eläimet tulisivat ja söisivät ne.

Ilmojen kylmennyttä eläimiä on jo tullut pihapiiriin. Astiasta, johon oli kertynyt vettä, löytyi jo hukkunut hiiri. Lisäsin verkkoja vierastalon nurkkiin. Jostain hiiriä sinne tulee. Ulkona maan myllertäjät jatkavat puuhiaan. Luonnonmukainen alue, jonka niitin viimeiseksi, on täynnä multakasoja ja jalka painuu maahan kun siellä kävelee. Oman kokemukseni mukaan narsissit ovat parhaita myyrien ja kontiaisten karkotuksessa. Istutin niitä valmiiksi kaivettuihin koloihin. Luujauhoa minulla ei ole, mutta laitoin kuopan pohjalle kalkkia.

Ennen en ole kalkinnut maata, mutta kun varastosta löytyi kaksi dolomiittikalkkisäkkiä, olen niistä levitellyt sitä. Ensin talvella lumen päälle ja nyt maahan, josta sade sulattaa sen nopeasti. Metsä on valtaamassa pihaani takaisin itselleen. Muualla sen hyväksyn, mutta jotkut paikat olen kuorruttanut valkoisiksi. Se valkoinen, jota maassa on, ei onneksi ole lunta. Siihen saakka kunnes lumi tulee, yritän siivota pihaa. Ajatellen, että teen sitä kevättä varten.

Tässä linkit muiden kirjoituksiin.

Kasvuvyöhyke 1

Krutbacken 

Jovela 

Kasvuvyöhyke 2

Pilkkeitä Pilpalasta 

Sarin puutarhat 

Kasvuvyöhyke 3

Tsajut 

Sininen tupa 

Villa Varmo 

Kasvuvyöhyke 7

Korpitalo