Talvi palasi eikä kukkia ole odotettavissa pihalla aikoihin. Kaupungissa käydessäni lähdin etsimään niitä museosta. Löytyi tuttuja sipulikukkia, hyasintteja ja krookuksia. Lisäksi liljoja, ruusuja ja paljon muita kukkia kauniissa asetelmissa.
Kyseessä on Sinebrychoffin taidemuseon näyttely Linne ja pieni pala paratiisia. Näyttelyssä on vanhaa eurooppalaista taidetta. Teokset ovat Ateneumin omista kokoelmista, mutta myös lainoja ruotsalaisista ja muista eurooppalaisista museoista. Samana päivänä kun kävin museossa, satuin kuuntelemaan Ylen ykköstä ja Kulttuuriykkösessä tuli ohjelma juuri tästä näyttelystä.
Kukkien kuvista tuli 1600-luvulla kasvimuotokuvia ja niillä oli tärkeä rooli kasvitutkimuksessa. Siinä 1700-luvulla tärkeä rooli oli Carl von Linnellä ja hänen oppilaallaan Pehr Kalmilla. Kasveista, kuten tulppaanista ja akilleasta, tehtiin yksityiskohtaisia kuvauksia. Kuvilla ja kuvauksilla esiteltiin uusia lajeja mm. puutarhureille. Harvinaiset kasvi olivat puutarhurin ylpeydenaiheita. Silloin, kuten nytkin, jokainen puutarhuri luo oman paratiisinsa.
Kasveja oli myös astiastioissa. Linnellä, joka loi kasvien luokittelun ja nimistön, oli vanamo (Linnea borealis) vaakunassaankin. Se on minunkin suosikkejani. Kukkataidetta harrastivat useat naiset ja kukkia käytettiin myös kirjontatöissä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti